Sensationell framgång för Flatcoaten i England – (Charmören 1 – 79)

Sensationell framgång för Flatcoaten i England – (Charmören 1 – 79)

Amelia Jessel (Collyers) och hennes Flatcoat tik Noonie (Werrion Redwing of Collyers (Ch Wizardwood Sandpiper x Collyers Juno) lyckades i år med en prestation som många engelska Flatcoatägare eftersträvat men mycket få lyckats med, nämligen att erövra ett engelskt Field Trial championat (jaktprov). För ett tiotal år sedan erövrade Major Harry Wilson championattitlarna med Int. Field Trial Champion Hartshorn Sorrel och FT Ch Nesfield Michael genom en rad segrar på Nordirland, Irland och i Nordengland. Sedan dess har ingen lyckats även om flera har varit nära. Storheten i Amelia Jessels prestation framgår av det faktum att Noonies karriär har ägt rum i södra och mellersta England där konkurrensen är stenhård mellan Labradorer och Golden från Field Trial linjer, hundar som i generation efter generation framavlats till att bli Field Trial vinnare.

Flatcoaten är numerärt oerhört underlägsen Labradoren och Golden på Field Trials och vi skall också betänka det faktum att de två stora retrieverraserna är uppdelade på en utställnings och en jaktprovsstam medan Flatcoatuppfödarna alltid strävat efter att förena ett tilltalande yttre och goda jaktliga egenskaper i samma hund, en svår uppgift. Noonies far Ch Wizardwood Sandpiper är en av de vinst rikaste utställningshundarna i England och trots att han själv aldrig utmärkte sig på Field Trials accentuerar detta den fantastiska prestation som ledande engelska Flatcoat uppfödare gör, när man så framgångsrikt lyckas leva upp till sitt ‘Dual purpose’ ideal.

The Honorable Mrs Jessel, som hon officiellt tituleras, har en mångårig erfarenhet som Flatcoat uppfödare, med en rad stora framgångar på Field Trials. Hon har dessutom haft flera utställningschampions av vilka hon nämner Asperula och Collyers Blakeholme Brewster i texten. Hon är sedan många år tillbaka sekreterare i Flatcoated Retriever Society och är dessutom domare både på utställningar och Field Trials. Mrs Jessel har en liten uppfödning och har som de flesta stora engelska Flotcoatuppfödarna sällan fler än några få hundar. Trots att hon på engelsmannens kultiverade sätt undviker att framhäva sig själv när hon svarar på mina frågor, är det uppenbart för den som sett henne föra sina hundar och som diskuterat jaktliga egenskaper med henne, att hennes prestation inte är ett resultat av slumpen.
x) är stenhörd

För att ge en bild av hur en Field Trial Champions karriär kan se ut har jag ställt några frågor till Amelia Jessel och dessutom bett henne ge sin syn på Flatcoaten som Field Trial hund och vad Noonies framgång kan betyda för rasen i England. Amelia Jessel berättar; Noonie debuterade på Field Trials 1974 då hon vid ett och ett halvt års ålder blev trea på Flatcoated Retriever Societys Non Winners Stake (en klass för relativt omeriterade hundar). Samma säsong blev hon 4:a på Southern and Western Counties Non Winners stake. Hennes nästa framgång kom 1976 då hon vann Flatcooted Retriever Societys (FCRS) Non winners Stake för att senare samma år komma 3:a på Midland Gundogs Non winner. Följande säsong vann hon FCRS Open Stake (kan sägas motsvara vår elitklass i vilken de främsta hundarna tävlar). Hon avgjorde tävlingen genom att skickligt apportera en runner (en skadeskjuten and). Fågeln hade setts falla långt ute på ett fält, på andra sidan om ett brett vattenfyllt dike och jag lyckades få ut henne i området ganska lätt. Hon misslyckades att finna den under de första två försöken men när jag förde ut henne för tredje gången såg jag henne sänka nosen och följa ett spår ut i det vassfyllda diket. Hon återvände snart med den levande anden till hennes förares stora lättnad. Samma år tävlade hon framgångsrikt på två andra open stakes öppna för alla retrieverraser men misslyckades med att placera sig. Innevarande säsong kom Noonie trea på International Gundog Leagues Open Stake för 24 hundar och alla raser. Hela tävlingen ägde rum på betfält, en typ av terräng som hon saknar erfarenhet av, men hon hade turen att få apportera markerade fåglar, en uppgift som hon lyckades bra med. Senare vann Noonie återigen Midland Gundog Open stake och dessutom FCRS open stake.
På den sista tävlingen hade hon turen att få försöka på en vingad fasantupp, som hon följde tills den smet ned i ett kaninhål. (En deltagare på ett Field Trial, som tävlar med en bra hund, uppskattar alltid att få en chans på en vingad fasan). En stor, lätt skadad fasantupp kan springa långa sträckor med mycket hög hastighet och det krävs en oerhört skicklig och snabb hund för att spåra ifatt den. Vikten av att snabbt få in ett skadat villebråd förstår alla. Provet är dessutom en mycket effektiv kontroll av hundens mun, en hund med hård mun dödar sannolikt viltet och gör det dessutom oätbart. En apport av en svår ”runner” i tät växtlighet kan ofta avgöra ett prov. övers.anm.)

Den enda ytterligare tävling som jag startade Noonie på var United Retriever Clubs Open Stake för 24 hundar på vilken hon som första startande misslyckades att finna en vingad rapphöna vilket spolierade chanserna på denna tävling. På working tests (prov med kallt vilt som påminner om våra jaktprov) har hon kommit etta en gång, fyra en och femma fyra gånger. Fastän hon hade en viss tur när hon vann de tävlingar som kvalificerade henne för championatet så är hon en så enastående viltfinnare att jag tycker hon väl förtjänar sin titel. Hon har den stil och det mod som är nödvändigt hos en Field Trial hund liksom att hon är absolut fast vid skott och viltkontakt. Detta är kvaliteter som en retriever måste ha för att ha en chans att vinna. Det löper naturligtvis en mycket skör tråd mellan en hund med mod och stor arbetslust och en hund som är alltför oberoende. En framåt hund kan mycket lätt gå ur hand om den ges för stor frihet och Noonie utnyttjar varje svaghet från min sida. Jag måste vara mycket bestämd mot henne om hon inte omedelbart reagerar på pipan (vilket inte alltid är så lätt om det är en flod mellan oss). Jag har ofta tagit ut henne med de andra hundarna på vanliga jakter, men jag tillåter henne bara att apportera utvalda fåglar och jag låter henne inte försvinna ur synhåll om jag kan hindra detta. Noonie arbetar med stort mod i tät och snårig terräng och i kallt, starkt strömmande vatten vilket måste vara ett resultat av hennes ärftliga bakgrund.

På frågan om Noonies ärftliga bakgrund svarar Amelia så här. Tiklinjen känner jag naturligtvis väldigt väl eftersom hon är min femte generation, i rakt nedstigande led, från min Ch Asperula (Ch Waterboy x Pewcroft Proper). Noonie’s mormor Collyers Skeets var väldigt framåt i svår terräng, men hon var inte så uppmärksam som Noonie. Hennes mor (Collyers Juno) var inte lika spektakulär i sitt agerande men hade samma snabbt vaggande svansföring, täta sökmönster och snabba goda kontakt. Detta tror jag är vad vi behöver hos Flatcoaten om vi vill kunna konkurrera med de andra retrieverraserna. Jag är inte säker på vilket sätt min avel har resulterat i detta och jag måste tillstå att min avel i högre grad är resultatet av slumpens skördar än planerad. (Det troligaste är väl dock att den är resultatet av en känsla för lämpliga kombinationer och en stor kunskap om rasen, övers anm.) Till en början var det en mycket snäv parning mellan Collyers Rose och hennes far Collyers Blakeholme Brewster som producerade Collyers Skeets. (jag vill minnas att det var en ren tjuvparning enligt Jessel). Skeets såg mycket bra ut men var inte tillräckligt uppmärksam för att kunna konkurrera på högsta nivå. Skeets parades med Tonggreen Starling och producerade Juno. Juno försökte vi para med en son efter Claverdon Comet som heter Diver of Kingston Wood men då denne misslyckades med att para henne utnyttjade jag Wizardwood Sandpiper vilket var en parning i snävaste laget eftersom han är fallen efter Starlings bror Sparrowboy. Parningen resulterade emellertid i Noonie så än en gång visade sig en oplannerad parning bli framgångsrik. Var det goda resultatet en följd av linjeaveln på Golden Rod/Woodlark? Eller var det en följd av detta och den nära linjeaveln på Brewster? Eller någon annan orsak? Jag vet inte, men jag hoppas att jag etablerar en tiklinje som har förutsättningar att konkurrera med bra hundar från andra raser. Jag har nu använt Lingwood Medlar till Noonie och han för återigen in blod från Brewster.

Ett av de främsta skälen till att Flatcoaten misslyckats med att vinna stora segrar i konkurrens med de andra raserna, tror jag, beror på det faktum att de sällan tränats av de främsta topptränarna. Vi är nästan alla amatörer -de flesta av oss till och med nybörjare - men när en bra Flatcoat tränats av någon av de främsta tränarna har de vanligtvis lyckats mycket bra. Harry Wilsons Pewcroft Page dog mycket tidigt men var mycket framgångsrik under sin korta livstid och hade säkerligen erövrat F T Championatet om han fått leva. Wilsons FT Ch Hartshorn Sorrel och FT Ch Nesfield Michael är andra exempel på högst framgångsrika hundar liksom samma ägares Biddy of Claverdon vilken liksom Page dog ung. Claverdon Fantasia och Fidelity tränades av en av de främsta tränarna, Frank Clitheroe, och var väldigt framgångsrika under en period men fördes aldrig av Frank. Det är mycket svårt att säga huruvida Flatcoaten har gått framåt eller bakåt som jakthund under de senaste årtiondena eftersom relativt få hundar kan ses i fält. Det är ej heller ett stort antal hundar som tävlar på Field Trials för närvarande. Jag tycker för min egen del att mina hundar har förbättrats och det är ju trots allt dom som jag i första hand kan uttala mig om.

Slutligen frågade jag Amelia om vad hon trodde att hennes framgång kunde betyda för rasen. Jag hoppas att Noonies titel skall uppmuntra nybörjare inom rasen som ofta behöver en extra uppmuntran för att komma igång och tävla med sina hundar. Somliga ger upp när dom tycker sig uppleva de andra retrieverraserna som överlägsna så detta odiskutabla bevis som en Field Trial Champion utgör hoppas jag skall sporra dem. Personligen upplever jag att denna framgång starkt har förbättrat mitt eget självförtroende och därför gjort mig mer avspänd när jag för mina hundar och jag hoppas att denna känsla också skall kunna överföras på andra Flatcoat ägare. Noonie har setts av flera av de främsta förarna bland Field Trial folket i England och jag har fått en hel del komplimanger för hennes arbetsförmåga, många Field Trial intresserade har visat intresse för att få en valp efter henne.

Kommentar och översättning Ingemar Borelius

Ainalia Jessels
Noonie




 

© Alex Faarkrog 2017